Ky artikull është përkthyer në makinë.Shihni artikullin origjinal

Çfarë është Web 3.0?

Published date:

Çfarë është Web 3.0? - Koha e leximit: rreth 4 minuta

Ky artikull ofron një kuptim themelor të asaj se çfarë është Web 3.0. Ai jep një hyrje fillestare në këtë koncept të infrastrukturës së internetit dhe konvergjencës së tij me blockchain dhe kriptovalutat.

Mendoni për Web 3.0 si gjeneratën e tretë të internetit: një që bazohet në blockchain dhe që do të zhvendosë pronësinë e të dhënave nga kompanitë e mëdha të teknologjisë tek individët. Ideja pas Web 3.0 është të lehtësojë shkëmbimin e informacionit dhe në të njëjtën kohë, të rrisë sigurinë për përdoruesit, duke rritur kështu besimin.

        

  Në këtë

Neni

Nga Web 1.0 në Web 2.0  

Origjina e Web 3.0

  Ekosistemi Rising Web 3.0

        

________________________________________________

Nga Web 1.0 në Web 2.0

Filloi me Web 1.0, një epokë ku interneti shërbente kryesisht për qëllime informative siç u zhvillua nga Tim Berners-Lee në 1989. Ishte revolucionar në atë kohë, pasi nuk kishte asgjë të tillë. Interneti në atë kohë shpërndante kryesisht përmbajtje statike pa opsionin për të bashkëvepruar ose për t'u angazhuar.

Më pas erdhi Web 2.0 në 2004, i cili ndryshoi qasjen e komunikimit njëkahësh të epokës së mëparshme në dy drejtime. Kjo do të thotë, ai e zhvendosi internetin nga të qenit vetëm për lexim në ueb-in për lexim-shkrim, në të cilin ndërveprimi i përdoruesit u bë normë. Ndryshimi krijoi shumë uebsajte që lejuan përmbajtje të krijuar nga përdoruesit, përdorshmëri të përmirësuar për përdoruesit fundorë dhe bënë të mundur rrjetin social pjesëmarrës. Ajo ka qenë duke u zhvilluar që atëherë. Me kalimin e kohës, telefoni inteligjent u bë mundësia që përhapi natyrën pjesëmarrëse të uebit tek më shumë përdorues në mbarë botën.

Ndërsa Web 3.0 nuk është më një koncept krejtësisht i ri për shumë njerëz, pjesa më e madhe e internetit është ende në epokën e Web 2.0 dhe kompanitë e mëdha të teknologjisë – të cilat dominojnë internetin – vazhdojnë të lehtësojnë lëshimin e më shumë aplikacioneve që përballen me konsumatorët – si në Android dhe iOS—si një mjet për të mbledhur të dhënat e klientëve.

________________________________________________

Origjina e Web 3.0

E krijuar në vitin 2014 nga themeluesi i Fondacionit Web3, Dr. Gavin Wood, ideja e Web 3.0 për t'i dhënë individëve kontrollin e të dhënave dhe identitetit të tyre personal buronte nga pikëpamja se infrastruktura aktuale e internetit (dmth. Web 2.0) fuqizon disa entitete të teknologjisë sipas dizajnit. për të shkelur nevojat e privatësisë dhe autenticitetit të përdoruesve. Ndërkohë, u jep këtyre subjekteve mundësinë për të mbledhur të dhënat e përdoruesve për qëllime reklamimi dhe të tjera fitimprurëse.

Ndërsa Web 2.0 u mundëson përdoruesve të krijojnë dhe të ndërveprojnë me përmbajtje në platforma të mëdha si YouTube, ai do të kalojë gjithashtu si epoka e internetit në të cilën monopolet e teknologjisë së madhe shfrytëzonin, zotëronin dhe fitonin para nga të dhënat e përdoruesve.

Web 3.0 kërkon të demokratizojë internetin, duke anashkaluar kompanitë e mëdha të teknologjisë ndërsa është i decentralizuar pa asnjë pikë të vetme autoriteti. Web 3.0 lejon jo vetëm kompanitë dhe individët e mëdhenj të prodhojnë dhe konsumojnë përmbajtje, por edhe kompjuterët.

Duke qenë në pronësi të përdoruesit, Web 3.0 mundëson të drejtat e pronësisë dixhitale për herë të parë me protokollet e tij të decentralizuara që lejojnë akses të hapur në të dhënat e shpërndara. Ai po prezanton paradigma të reja të fitimit të parave që futen në softuer për të konverguar konsumin me investimet dhe për të bërë që sjellja e konsumatorit të ndryshojë në një ekonomi që po bëhet gjithnjë e më dixhitale.

Hapja e Web 3.0 synon gjithashtu të lidhë identitetin online të një përdoruesi me reputacionin e tyre dhe të shmangë vendimet e centralizuara që të diktojnë se si moderohet informacioni, përmbajtja dhe komunikimi. Si rezultat, liria e konceptit sjell Web 3.0 në qendër të kriptos dhe blockchain me të drejta dhe përfitime që konvertohen në një njësi dixhitale të vlerës (token) në një proces të njohur si tokenization.

Vitet e fundit janë parë që shumë projekte kanë marrë idenë e tokenizimit që përfshin përfaqësimin e aseteve reale fizike ose tradicionale në një formë dixhitale në librat e shpërndarë si blockchain. Kjo ka çuar në krijimin e produkteve të reja financiare dhe individëve si dhe organizatave u është dhënë mundësia të diversifikojnë portofolet e tyre të investimeve pavarësisht vendndodhjes së tyre gjeografike.

Si rezultat, më shumë partneritete midis kompanive Web 2.0 dhe Web 3.0 tani janë në horizont. Partneritete të tilla - si PayPal (kompanitë e fundit të pagesave në Web 2.0) dhe Metamask - shërbejnë si një tubacion për të dhënë më shumë akses për konsumatorët e zakonshëm për të hyrë në hapësirën e kriptove. Kjo po çon në një zgjerim të nëngrupeve të lidhura të industrisë duke përfshirë tregun e financave të decentralizuara (DeFi), tregjet NFT dhe lojërat. Ajo gjithashtu ka nxitur konkurrencën në rritje midis projekteve të ndërlidhura.

________________________________________________

Ekosistemi Rising Web 3.0

Ndërsa Web 2.0 dhe Web 3.0 vazhdojnë të mbivendosen, shumë ndryshime priten të ndodhin në hapësirën e teknologjisë në tërësi. E parë si përsëritja e tretë e internetit siç e njohim ne, rritja e ekosistemit Web 3.0 e bazuar në blockchain është vendosur të sjellë modele ekonomike novatore duke përdorur asete kripto.

Web 3.0 premton të japë një përvojë të re në internet, shoqëruar me të gjithë lirinë dhe inovacionin që sjell industria e kriptove. Ky internet i decentralizuar do të kërkojë të kthejë kontrollin e të dhënave dhe aplikacioneve nga entitetet e centralizuara drejt komuniteteve dhe individëve.

Megjithatë, ndërsa Web 3.0 nuk do të ekzistojë pa blockchains dhe kripto, ai nuk përcaktohet prej tyre.

Related articles