Ky artikull është përkthyer në makinë.Shihni artikullin origjinal

Udhëzues për fillestarët

Published date:

Udhëzues për fillestarët - Koha e leximit: rreth 5 minuta

Këtu mund të merrni bazat. Çfarë dëshironi të dini për kriptovalutat? Ne zhvilluam këtë udhëzues për t'ju ndihmuar të përmirësoni njohuritë tuaja për industrinë e zhvilluar të kriptomonedhave. Termat, konceptet dhe komponentët e diskutuar në artikujt e ndryshëm të botuar në këtë faqe interneti u përpiluan për ju që të merrni një kuptim të fortë të temave të lidhura që mund t'i keni hasur diku tjetër. Ose për të konfirmuar dyshimet tuaja për tema të paqarta nëse jeni fillestar në hapësirë. Le të fillojmë nga fillimi: çfarë është saktësisht kriptomonedha?

 

        

  Në këtë

Neni

Çfarë është kriptomonedha?

  Cila është kriptomonedha më e njohur?

Pse të përdorni kriptomonedha?

Si të blini/fitoni kriptovaluta?

        

________________________________________________

Çfarë është kriptomonedha?

Një kriptomonedhë (ose kripto) është një formë e monedhës dixhitale e bazuar në teknologjinë blockchain . Të krijuara për të qenë një mjet këmbimi – si një monedhë e emetuar nga qeveria për mallra dhe shërbime, kriptovalutat operojnë në një rrjet të shpërndarë kompjuterësh të vendosur në pjesë të ndryshme të botës. Struktura e decentralizuar, së bashku me sigurimin e tyre nga kriptografia, bën që verifikimi i transaksioneve të kriptomonedhave dhe krijimi i njësive të reja monetare të jenë jashtë fushëveprimit ose kontrollit të një autoriteti qendror. Në një farë mënyre, ai nxiti një sistem peer-to-peer (P2P) që i mundëson kujtdo kudo që të dërgojë dhe të marrë pagesa pa asnjë ndërmjetës.

________________________________________________

Cila është kriptomonedha më e njohur?

Kriptovaluta e parë që është në qarkullim është Bitcoin . Ajo u zhvillua në 2009 nga një programues duke përdorur pseudonimin Satoshi Nakamoto. Mbetet më popullorja dhe më e madhja sipas kapitalizimit të tregut. Në fund të tij është Eteri, pasuria vendase e Ethereum   blockchain i cili njihet për funksionalitetin e tij të kontratës inteligjente. Me kalimin e viteve, mijëra kriptovaluta kanë gjetur rrugën e tyre në qarkullim, ku secila ka zhvarrosur vlera të ndryshme.

________________________________________________

Pse të përdorni kriptomonedha?

Që nga viti 2009, vlera e tregut të Bitcoin është rritur në afërsisht 400 miliardë dollarë (deri në këtë shkrim) nga një total prej mbi 1 trilion dollarësh në kapitalizimin e tregut të kriptomonedhave. Një ekonomi dixhitale është zhvilluar paralelisht me ekonominë tradicionale me një ekosistem në rritje të ndërtuar rreth saj. Këtu janë disa nga faktorët që bënë të nevojshme përqafimin e këtyre monedhave dixhitale:

 • Duke u shfaqur si një opsion i mrekullueshëm pagese

Të mbushura me çështje të transferimit të parave si tarifat e panevojshme bankare, vlera e një monedhe të caktuar fiat që humbet në procesin e këmbimit valutor dhe ditët e pritjes për një shlyerje, kriptovalutat si Bitcoin janë zgjidhur dhe do të vazhdojnë të zgjidhin çështjet e lidhura me pagesat me të cilat përballen tradicionale financiare. institucionet.

 • Besim

Një nga më të mirat në mesin e tyre është çështja e besimit. Letra e bardhë e Nakamoto-s 2008, " A Peer-to-Peer Electronic Cash System ", dha përshkrimin e parë të blockchain. Ai tregoi se sapo një transaksion verifikohet nga blockchain, ai bëhet i pandryshueshëm dhe jo më i ndryshueshëm. Ndër të tjera, transparenca në këto transaksione bëri që kriptovalutat të krijojnë besim.

Megjithëse koha është debatuar , Bitcoin që vjen pas krizës financiare të vitit 2008 është cituar si një faktor plotësues.

 • Lehtësinë e përdorimit

Kriptomonedhat sjellin lehtësi, veçanërisht në lidhje me transferimin e fondeve midis dy palëve pa një palë të tretë të besuar si një bankë. Bitcoin është tashmë një levë për zhvillim në disa vende në zhvillim ku remitancat si flukse hyrëse nga diaspora janë të mëdha. Gjithashtu, me marrjen e punëve në distancë dhe rritjen e ekonomisë së koncerteve, kriptovalutat si Bitcoin ndihmojnë në lehtësimin e pagesave të lehta pa stresin e kalimit nëpër banka.

 • Ruajtja e pasurisë

Një normë e lartë inflacioni në disa ekonomi ka qenë një faktor që ka shtyrë shumë njerëz që kërkojnë një mbrojtje për vlerën e fondeve të tyre ndaj kriptomonedhave. Përdoruesit në këto vende i përqafojnë këto monedha dixhitale për aksesin, sigurinë dhe shpejtësinë e tyre të gjerë për transaksionet ndërkufitare. Kriptomonedhat ndihmojnë gjithashtu në ekonomitë ku nuk ka një sistem financiar kompakt që është i aftë të trajtojë çështje komplekse financiare me shumë shtresa.

 • Siguria

Ky blockchain sigurohet nga kriptografia - përdorimi i teknikave matematikore të bazuara në kode që përdorin enkriptim   për të verifikuar transaksionet - ndihmon në parandalimin e falsifikimit ose shpenzimit të dyfishtë. Ai gjithashtu ofron siguri duke ndihmuar në parandalimin e hakerëve që të prodhojnë të dhëna mashtruese të transaksioneve. Megjithëse janë raportuar raste të hakimeve në projektet e bazuara në blockchain, ato janë kryesisht rezultat i dobësive në protokolle.

 • Edukimi financiar dhe liria

Ndër të tjera, ardhja e kriptomonedhave është identifikuar se ka përmirësuar nivelin e edukimit financiar të shumë përdoruesve. Interesat e shumë njerëzve janë nxitur të bëhen të vlefshëm strategjikisht dhe të rëndësishëm në tregun global të punës.

 • Spekulimet

Shumica e kriptomonedhave nuk kanë arritur ende objektivat e tyre të përcaktuara. Kjo është ndoshta sepse industria në tërësi është ende duke kaluar nëpër një pozicionim të orientuar drejt arritjes së nivelit optimal të interesit për kriptovalutat. Ndërkohë, një shumicë dërrmuese e mbajtësve të kriptomonedhave ende i tregtojnë ato vetëm për fitim. Kjo u jep hapësirë spekulatorëve për të ulur çmimet e kriptomonedhave herë pas here.

________________________________________________

Si të blini/fitoni kriptovaluta?

Ndërsa ka artikuj që do të gërmojnë më thellë në këtë temë, këtu është një hyrje në disa nga mënyrat për të marrë në duart tuaja disa kriptovaluta:

 • Minierave

Kriptovalutat mund të minohen. Në varësi të dizajnit dhe qëllimit, disa kriptomonedha p.sh. duhet të kalojnë procesin e zgjidhjes së një enigme matematikore për të krijuar njësi të reja. Ky proces quhet mining dhe kërkon përdorimin e pajisjeve të specializuara për të arritur këtë qëllim.

 • Blerja

Përveç minierave, kriptovalutat mund të bliheshin. Në fakt, kjo është mënyra më e përshtatshme për të pasur një kriptomonedhë pasi praktikisht të gjitha kriptovalutat janë në një shkëmbim kriptomonedhe ku mund të tregtohen lehtësisht për një monedhë tjetër ose për një monedhë fiat. Ndiqni këtë lidhje   për të mësuar më shumë se si të blini kriptovaluta në ProBit Global.

Për të blerë kriptomonedhë:

 • Zgjidhni një platformë: ka dy opsione për të zgjedhur nga një ndërmjetës tradicional ose një shkëmbim kriptomonedhash. Agjentët tradicionalë janë platforma në internet që ofrojnë tregtimin e kriptomonedhave dhe asete të tjera financiare si aksione, obligacione dhe ETF. Ata shpesh kanë më pak veçori kripto. Nga ana tjetër, shkëmbimet e kriptomonedhave ofrojnë kriptovaluta të ndryshme dhe më shumë veçori si ruajtja e portofolit, produkte me interes, opsione dhe më shumë, për të cilat ngarkojnë tarifa të bazuara në asete.

 • Kur zgjidhet, duhet të krijohet një llogari përdoruesi për të qenë pjesë e komunitetit, p.sh. shkëmbimi, dhe për t'u ekspozuar ndaj produkteve të tyre të shumta që ofrohen, si dhe informacione të tjera të rëndësishme.

 • Financoni llogarinë tuaj: për të filluar tregtimin, përdoruesit duhet të financojnë llogaritë e tyre. Me opsionin e një transferte bankare, tani është e mundur që përdoruesit të blejnë kriptomën e tyre të zgjedhur me monedha fiat si dollari amerikan duke përdorur karta debiti ose krediti.

 • Vendosni një porosi: për të blerë kriptomonedha, përdoruesit mund të zgjedhin një opsion "blej", të zgjedhin një lloj porosie, të fusin sasinë e kërkuar të kriptomonedhave dhe të konfirmojnë porosinë.

 • Fitimi

Në varësi të rastit(eve) të përdorimit të tij ose produkteve që ofrohen nga një platformë e caktuar si pjesë e propozimit të saj për vlerën e shtuar, disa projekte lejojnë komunitetet e tyre të fitojnë kriptomonedhën e tyre amtare me përmbushjen e kushteve të caktuara. Mund të jepet falas ( airdrops ) si shpërblim për besnikërinë e anëtarëve të komunitetit. Të tjerë, me shtytjen e adoptimit të kriptomonedhës ose objektivat e tjerë të biznesit në thelb të veprimeve të tyre, u japin kriptomonedha përdoruesve për të përfunduar detyrat e dhëna gjatë një periudhe të caktuar kohore.

 • Aksioni

Ngjashëm me fitimin, vendosja e basteve është një mënyrë që përdoruesit të shpërblehen me kriptovaluta për mbajtjen e kriptovalutave të caktuara. Kushtet, të cilat mund të përfshijnë qëllimin e vendosjes, p.sh. për të vërtetuar rrjetin e një projekti, afatin kohor, shpërblimin e pritur, etj., janë të përcaktuara qartë që në fillim. Në çdo rast, kriptovalutat e mbyllura në një ngjarje të vendosur ose për të ndihmuar në funksionimin e zinxhirit të bllokut të një kriptomonedhe ose për arsye të tjera nuk janë të rikuperueshme nga mbajtësi gjatë periudhës së stimulimit. Shikoni për më shumë rreth faqes së aksioneve të ProBit Global këtu . Ne diskutojmë më shumë për bastet dhe disa nga platformat e disponueshme të basteve këtu .

Related articles