Ky artikull është përkthyer në makinë.Shihni artikullin origjinal

Shtatë praktikat më të mira për ruajtjen e kriptos suaj

Published date:

Shtatë praktikat më të mira për ruajtjen e kriptos suaj - Koha e leximit: rreth 4 minuta

Kriptomonedha është një industri emocionuese dhe me zhvillim të shpejtë që tërheq investitorë nga e gjithë bota. Megjithatë, me shpërblime të mëdha potenciale vijnë edhe rreziqe të mëdha. Ruajtja e aseteve tuaja të kriptos është thelbësore në një industri që ende po i nënshtrohet shqyrtimit nga qeveritë dhe rregullatorët, siç po mbrohet nga kërcënimet e mundshme të hakerimit dhe mashtrimet.

Një nga rreziqet më të rëndësishme për investitorët e kriptomonedhave është siguria. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë disa praktika më të mira për ruajtjen dhe menaxhimin e sigurt të pasurive tuaja.

        

  Në këtë

Neni

Zgjidhni një portofol të sigurt

Aktivizo vërtetimin me dy faktorë

Mbani të sigurt çelësat tuaj privatë

  Rezervoni portofolin tuaj

  Mbani të përditësuar softuerin tuaj

  Përdorni fjalëkalime të forta

  Jini të kujdesshëm ndaj mashtrimeve të phishing

        

________________________________________________

Zgjidhni një portofol të sigurt

Kuletat e sigurta janë pajisje ruajtjeje dixhitale, të krijuara posaçërisht për kriptovalutat. Ato ofrojnë nivele të ndryshme sigurie, në varësi të llojit të portofolit që zgjidhni.

Kuletat mund të ndahen në njërën nga dy kategoritë: kuletat e ftohta ose të nxehta. Kuletat e nxehta janë kuleta kripto të varura nga interneti, që zakonisht përdoren për transaksione të përditshme dhe aksesohen përmes një aplikacioni celular ose ndërfaqes në ueb. Ato mund të marrin formën e portofolit desktop ose celular. Për shkak se kuletat e nxehta janë të lidhura me internetin, ato janë më të ndjeshme ndaj hakerave dhe shkeljeve të tjera të sigurisë.

Një portofol i ftohtë, nga ana tjetër, nuk është i lidhur me internetin. Kuletat e ftohta janë shpesh pajisje harduerike që marrin formën e një disku USB ose një pajisjeje të specializuar të portofolit harduer. Hardware ose kuletat e ftohta shpesh konsiderohen si lloji më i sigurt i portofolit, pasi ato i ruajnë çelësat tuaj privatë jashtë linje, gjë që i bën ata më pak të prekshëm ndaj përpjekjeve për hakerim. Megjithatë, ato mund të jenë të shtrenjta dhe mund të kërkojnë pak kohë për t'u vendosur. Kuletat e ftohta preferohen për ruajtje afatgjatë të kriptove. Ato janë një alternativë më e mirë nëse doni të mbani monedhat tuaja për një periudhë të gjatë kohore pa pasur nevojë t'i përdorni ato shpesh.

Kuletat e nxehta të desktopit dhe celularit mund të jenë më të përshtatshëm për përdorim të përditshëm, por ato janë të prekshme ndaj sulmeve të malware. Zgjidhni një portofol që i përshtatet më së miri nevojave tuaja dhe mos harroni t'i mbani gjithmonë të sigurt dhe të sigurt çelësat tuaj privatë.

________________________________________________

Aktivizo vërtetimin me dy faktorë

Autentifikimi me dy faktorë (2FA) është një shtresë shtesë sigurie që ndihmon në mbrojtjen e llogarive tuaja nga aksesi i paautorizuar. Shumica e kuletave dhe shkëmbimeve të kriptomonedhave, përfshirë ProBit Global, tani ofrojnë 2FA, i cili kërkon që ju të vendosni një kod ose të përdorni një shenjë sigurie përveç fjalëkalimit tuaj për të hyrë në llogarinë tuaj.

Aktivizimi i 2FA është një mënyrë e thjeshtë dhe efektive për të mbrojtur asetet tuaja të kriptomonedhës. Nëse përdorni një portofol harduerësh, sigurohuni që të aktivizoni 2FA edhe për llogaritë tuaja të shkëmbimit.

________________________________________________

Mbani të sigurt çelësat tuaj privatë

Çelësat tuaj privatë, të përdorur për të hyrë në portofolin tuaj, janë çelësat e aseteve tuaja të kriptomonedhës. Nëse dikush fiton akses në çelësat tuaj privatë, ai mund të vjedhë fondet tuaja. Prandaj, është thelbësore t'i mbani çelësat tuaj privatë të sigurt dhe të sigurt.

Një mënyrë për ta bërë këtë është të ruani çelësat tuaj privatë jashtë linje. Kuletat e harduerit, për shembull, i ruajnë çelësat tuaj privatë jashtë linje, duke i bërë ata më pak të prekshëm ndaj përpjekjeve për hakerim. Ju gjithashtu mund të përdorni një portofol letre për të ruajtur çelësat tuaj privatë jashtë linje.

Mos harroni të mos i ndani asnjëherë çelësat tuaj privatë me askënd dhe shmangni ruajtjen e tyre në një pajisje që është e lidhur me internetin.

________________________________________________

Rezervoni portofolin tuaj

Rezervimi i portofolit tuaj është i rëndësishëm në rast se pajisja juaj humbet ose dëmtohet. Shumica e kuletave ofrojnë një veçori rezervë që ju lejon të krijoni një kopje rezervë të portofolit tuaj. Sigurohuni që ta mbani kopjen rezervë në një vend të sigurt dhe të sigurt.

________________________________________________

Mbani të përditësuar softuerin tuaj

Mbajtja e portofolit dhe programeve të tjera të përditësuara është e rëndësishme për arsye sigurie. Përditësimet shpesh përfshijnë arna sigurie që rregullojnë dobësitë që mund të shfrytëzohen nga hakerat. Sigurohuni që të përditësoni rregullisht softuerin tuaj për t'u siguruar që keni veçoritë më të fundit të sigurisë.

________________________________________________

Përdorni fjalëkalime të forta

Përdorimi i fjalëkalimeve të forta është thelbësor për mbrojtjen e llogarive tuaja nga aksesi i paautorizuar. Sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim unik dhe kompleks që përfshin shkronja të mëdha dhe të vogla, numra dhe simbole. Shmangni përdorimin e të njëjtit fjalëkalim për shumë llogari.

________________________________________________

Jini të kujdesshëm ndaj mashtrimeve të phishing

Hakerët përdorin mashtrimet e phishing si një taktikë të zakonshme për të vjedhur informacione personale. Ato shpesh përfshijnë emaile të rreme ose faqe interneti që imitojnë ato legjitime. Jini të kujdesshëm ndaj çdo emaili ose faqe interneti që ju kërkon të vendosni çelësat tuaj privatë, fjalëkalimet ose informacione të tjera të ndjeshme.

Gjithmonë kontrolloni dy herë URL-në e faqes së internetit dhe sigurohuni që ajo është një faqe interneti e ligjshme përpara se të futni ndonjë informacion. Nëse nuk jeni të sigurt, kontaktoni drejtpërdrejt kompaninë për të konfirmuar kërkesën.

Si përfundim, sigurimi i aseteve tuaja të kriptomonedhës është thelbësor për mbrojtjen e investimeve tuaja. Duke ndjekur këto praktika më të mira, ju mund të ndihmoni të siguroheni që pasuritë tuaja janë të sigurta. Mos harroni të mbani gjithmonë të sigurt çelësat tuaj privatë, të aktivizoni vërtetimin me dy faktorë dhe të jeni vigjilentë ndaj mashtrimeve të phishing. Me masat e duhura paraprake, ju mund të investoni në kriptomonedhë me besim.

Related articles